Druhy steaků
Je to steak z hovězího pupku, přesněji část spodního šálu. Používá se v mnoha jídlech. Flank steak můžete připravovat jak na grilu, tak na pánvi nebo jej můžete podávat dušený. Steak je nejlepší když má jasně červenou barvu. Slavný McDonald připravuje z tohoto kusu masa své tradiční hamburgery....
Plátky steaku se krájí z vykoštěné hovězí zadní kýty. Maso není tak jemné a křehké, ale je libové. Část kýty ze které odřezáváme steaky se česky nazývá vnitřní špalík. Pokud maso není dobře vyzrálé a odleželé, Rampsteak bude tužší. Lépe se hodí na pečení či dušení vcelku, případně na roštěnky....
Filet mignon nebo také Filet de Boeuf je malý steak z konce svíčkové. Maso je velice jemné a křehké. Obvykle se steaky podávají jako středně či krvavě propečené. Obecně se jedná spíše o vepřové maso než maso hovězí, ale není to pravidlem. Je považován za "krále steaků", protože se Vám bude...
Fillet, též nazývaný jako Tenderloin, je vlastně krásná, kulatá část z hovězí svíčkové. Sval není téměř vůbec aktivní, a proto je velmi jemný a libový. Díky tomu chutná zvláště ženám, ale muži to spíše kritizují. Patří k těm dražším plátkům masa. Je také náročnější na přípravu, proto Vám...
T-bone steak je téměř stejný jako Porterhouse steak, ale celkově je menší a krájený na tenčí plátky. Snad i díky tomu je o hodně měkčí, avšak nehodí se už pro více osob kvůli menší porci. Steak je složený ze svíčkové, roštěnky a kosti. Část u kosti je považována za delikatesu! T-bone steaky jsou...
Porterhouse je plátek masa s kostí, kde se setkává jemná a šťavnatá svíčková a masitá roštěnka. V podstatě je to větší T-bone steak. Má silnější řez a mnohem více svíčkové oproti roštěnce. Bývá silný zhruba 3,5 až 7 cm, proto je vhodný pro velké jedlíky nebo dvě osoby. Můžete jej připravovat na...
Striploin steak, také označovan jako New York Strip, je steak z nízkého roštěnce. Maso je velice libové, sval totiž za života zvířete není moc aktivní. Prorostlost tukem je někde mezi Rib Eye steakem a panenkou. Narozdíl od svíčkové může být krájen do větších plátků masa. Strip steaky mohou být...
Hovězí steak z žeberní části - jedná se o plátek vysokého roštěnce. Je to jeden z nejlepších plátků hovězího masa díky tomu, že se nachází ve velmi pohyblivé části zvířete (narozdíl od svíčkové). Je prorostlý tukem a hodí se jak na pomalé pečení, tak pro přípravu na grilu při jakékoliv teplotě....